Hva er egentlig west coast swing?

West coast swing kurs

West coast swing er en moderne form av swingdansen, men med røtter helt tilbake til swingens barndom.

Den originale swingdansen vokste frem i Harlem, New York i det afro-amerikanske miljøet på 20-tallet og var inspirert av jazzrevolusjonen. Det finnes mange typer swing, men den mest kjente av dem alle er Lindy Hop. Det sies at dansen ble oppkalt etter flygeren Charles Lindberghs flytur mellom New York og Paris i 1927, da han vant en konkurranse om å bli den første til å fly uavbrutt over Atlanterhavet. Avisene døpte den dramatiske turen for «The Lindy Hop», som på norsk kan oversettes med at Charles Lindbergh hoppet over Atlanteren.

Swingdansen spredte seg over hele USA. To av variantene er east coast swing og west coast swing. East coast swing ble skapt av danseskolene som en enklere versjon av lindy hop. Dansen var lettere å lære bort til massene. Denne dansen ble også kalt «sekstakt-swing». I Norge kaller noen dette for danseskoleswing. West coast swing ble eksportert til LA og vestkysten som en mer oppreist, stilfull og roligere swing-variant.

Mens lindy hop mer eller mindre har beholdt sin stil fra opprinnelsen, så har west coast swing vært gjennom en evolusjon. Musikken vi danser til, klærne vi bruker, inspirasjon fra andre dansestiler og hvordan den danses gjør at west coast swing er like moderne for oss i dag, som swingdansen var da den kom for snart hundre år siden.

I dag danses west coast swing over hele verden. Også her i landet – fra sør til nord. Det er en sosial dans med mye improvisasjon og lek.

Hva skiller west coast swing og den tradisjonelle swingen?

  • Saktere musikk (eksempel 70 – 130 taktslag i minuttet)
  • Danses linjert (frem og tilbake) og ikke roterende på kyss og tvers
  • Danses «smooth» med elastisk stil. Det vil si at den ikke gynger/hopper på samme måte som tradisjonell rockeswing
  • Nesten alle musikksjangre kan brukes. Pop, disco, hip hop, RnB, blues, soul, jazz, country og flere andre
  • Mer rom for lek og improvisasjon, også for følger