Hva er forskjellen mellom west coast swing og tradisjonell swing?

Når de fleste hører ordet swing, så tenker de på 50-tallet og rock ’n’ roll eller kanskje dansegallaer og svensktopp. De fleste har en formening om hva swingmusikk er, og at det svinger. Tradisjonell swing har vært populært i Norge i generasjoner og vi har mange ulike såkalte dialekter og stilarter rundt omkring i landet.

West Coast Swing derimot har ikke rukket å bli et like kjent begrep. Det er antagelig det som er grunnen til at mange spør meg om hva som er forskjellen.

Hvis du spør så får du vite at west coast swing er mer moderne og kult fordi du kan danse til popmusikk, og ellers det meste som spilles på radioen. Dansen er både funky, sexy, leken og romantisk, og ser absolutt ikke ut som vanlig swing.

Her kan du ha din egen stil, improvisere og leke. Er du så heldig å være jente, så kan du endelig ta over styringen litt.

Er dette hele sannheten? Vet ikke, for i swing er det masse rom for tolkninger. Vi har ingen rød bok hvor trinnene er skrevet ned i detalj, og vi vil heller ikke ha det. Swing skal være en fri og leken dans, uansett type swing.

La oss se litt nærmere på forskjellene:

Ny og gammel swing?

West coast swing er en moderne form for swing, ettersom den har fått lov til å fornye seg. Det er stor forskjell på hvilken musikk man danser til og hvilke klær man har på seg i dag enn bare for noe år siden.

Andre populære dansestiler har også fått lov til å forme dansen opp gjennom årene, til og med lyrisk dans og brasiliansk zouk har satt sitt preg på west coast swing i senere tid.

Tradisjonell swing er mer autentisk og retro, og det er helt greit.

Lek og kunstnerisk frihet

Det er rom for mye improvisasjon, lek og personlig stil i de fleste danseformer, og kanskje spesielt i swing.

West Coast Swing har tatt dette til neste nivå. Av alle pardansformer, er dette kanskje den dansen som lar deg improvisere mest, og i tillegg kan du ha din personlige stil og dine egne «moves». Vi kan både invitere partneren inn, gi ekstra plass og tid, eller invitere oss selv.

Hvordan ser de ulike dansene ut?

Begge stilene er såkalte stasjonære danser, det vil si at de ikke beveger seg rundt dansegulvet. Med andre ord, man byr opp, finner en hyggelig plass som er ledig på dansegulvet – og danser der.

Rød løper

En av de virkelig store forskjellene er hvordan de ulike dansestilene beveger seg på gulvet. Hvis du ser det hele fra et fugleperspektiv så ser du at west coast swing beveger seg frem og tilbake på et smalt avlangt spor (også kalt «slot» på engelsk), og alle danser i samme retning. Vanligvis i lengderetningen av rommet for å få plass til flest mulig par.

Tenk deg at føreren står i senter og fører partneren mellom A og B, opp og ned på en smal rød løper.

Tradisjonell swing derimot har roterende bevegelser, og det spiller ingen rolle om dere danser på kryss, tvers eller diagonalt. Parene holder seg stort sett innenfor en viss radius.

Grunntrinnene

En annen stor forskjell er at i vanlig swing speiler du grunntrinnene med partneren, når jenta går bak på høyre, så går gutten bak på venstre. Derimot i west coast swing har fører og følger helt ulike grunntrinn, og disse inngår i flere forskjellige grunnfigurer på både 6 og 8 tellinger i musikken.

I west coast swing går jenta alltid to skritt rett frem mot partneren på de to første taktene, mens i de fleste andre swingformer blir hun ført til å ta et lite steg bak. Dette kalles et «rock step» og brukes også i dansene lindy hop og jive.

Rock step, anchor step og elastisitet

Et «rock step» brukes for å skifte retning i dansen, og til å forberede en ny tur. I west coast swing er dette annerledes.

Her avsluttes alle turene med et såkalt «anchor step», det vil si at paret ankrer opp hver for seg for å skape elastisitet og forberedelse til neste figur. Elastisiteten i west coast swing er en av grunnene til at mange forelsker seg i dansen.

«Anchor step» er unikt for west coast swing, selv om vi ser den samme teknikken i mange andre danseformer.

Smooth og elegant

Det er vanskelig å ikke gynge og sprette mens man danser til fengende swingrytmer. Dette er helt greit, men ikke når du danser west coast swing!

En av karakterene til west coast swing er at den danses oppreist, «smooth» og elegant, så ingen Elvis-knær her, takk!

Artikkelen fortsetter lenger ned.

VIDEO: Brian Barakauskas har laget en kort og informativ video som forklarer de viktigste forskjellene mellom west coast swing og east coast swing.

Tempo og musikk

West coast swing går vanligvis en god del saktere enn swing, og du kan kort sagt danse til nesten alt du hører på radioen. Selvsagt passer noen låter bedre enn andre, men her har du antagelig mer å velge mellom enn i andre pardanser.

Swing danses tradisjonelt til relativt rask musikk, gjerne jazz, storband og rock ’n’ roll. Danseband er også populært blant mange som danser folkeswing.

Vel og bra, men hva bør jeg velge?

West coast swing fortsetter å vokse i popularitet, og danserne får flere og flere tilbud å velge mellom. Vanlig tradisjonell swing har muligens gått andre veien, i hvert fall om man går mange år tilbake.

Men når det er sagt, ikke la det være avgjørende. Swing er fortsatt den mest anvendelige dansen i de fleste sosiale sammenheng. Selv om den du danser med ikke kan swing, så kan du klare å både føre og følge veldig enkle turer noenlunde uten å ha lært det. Du må riktignok kanskje bruke noen flere takter enn du hadde tenkt.

For å danse west coast swing bør du ha lært noen grunnfigurer og noen prinsipper for å henge med.

Så, kanskje – ja, takk, begge deler?